Cultuur van Granada


De culturele rijkdom van de stad, met invloeden van de Moren, Joden en katholieken maakt Granada één van de belangrijkste culturele centra van Spanje. Er staan een aantal belangrijke historische gebouwen in Granada waaronder het Alhambra, een Andalusisch paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hetzelfde geldt voor het Albayzín en de Generalife. De kathedraal van Granada met de grafkapel van het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) behoort tot de grootste kerkgebouwen in Spanje. De Universidad de Granada, opgericht in 1531, is één van de meest prestigieuze van het land, en heeft onder andere gezorgd voor het imago van Granada als stad met een wild nachtleven.

Granada heeft ook musea van hoge kwaliteit en tonen artistieke, etnologische en culturele collecties. De wijk Albayzín en de Sacromonte staan bekend om de (zigeuner) flamenco: veel grote flamencodansers uit de wereld kwamen hier vandaan of begonnen hier hun carrière. Ook is Granada de stad waar vele componisten vandaan komen, zoals Manuel de Falla, hij schreef het grootste gedeelte van zijn werk in Granada.

Specifieke voorbeelden van cultuur in Granada

Granada flamencoGranada biedt vele interessante musea, waaronder het Museo de bellas artes. De museumcollectie bestaat uit tal van schilderijen en beeldhouwwerken met christelijke onderwerpen. De meeste dateren uit de 16de en 17de eeuw en zijn afkomstig van grote lokale artiesten als Diego de Siloe en Alonso Cano. Ook het Museo Alhambra staat voor de cultuur van Granada, Hier kun je uiterst waardevolle Spaans-Mohammedaanse kunstwerken uit de 9e tot 14e eeuw bewonderen: aardewerken, houten en metalen voorwerpen, pleisterwerk en een afdeling oosterse Mohammedaanse kunst. Andere musea zijn Museo Arqueológico Provincial en Museo Casa Manuel de Falla en Museo Federico Garcia Lorca.

Feest vieren is ook belangrijk voor de cultuur van Granada. Semana Santa (de heilige week met Pasen) is een van de meest indrukwekkendste feesten die zijn ontstaan uit de katholieke traditie. Door de hele stad zijn er processies te zien, gelopen door verschillende hermandades (broederschappen). Ook Corpus Cristi is een belangrijk feest wat wel acht dagen duurt! Tijdens een processie vanaf de kerk naar het centrum worden enorme poppen van papier-maché meegedragen, die de Arabieren en de katholieken uitbeelden.