Bezienswaardigheden

op de Azoren

Bezienswaardigheden

Granada is de ideale bestemming voor een stedentrip als je op zoek bent naar prachtige architectuur, cultuur en natuur in een mediterrane sfeer.

In Granada kun je nog tal van prachtige Moorse gebouwen bezoeken. Maar ook het latere christendom heeft zijn sporen achtergelaten in de vorm van prachtige kerken, kathedralen en kloosters. De oude Arabische wijk Albayzín ligt op een heuvel en heeft knusse smalle straatjes, witte huisjes, geurende tuinen en tal van bezienswaardigheden die herinneren aan de diep Islamitische oorsprong van de stad. Vanaf de heuvelzijde is er een schitterend uitzicht op het Alhambra, één van de mooiste bouwwerken van Spanje. De Paseo de los Tristes kun je ook niet missen, dit is een van de mooiste promenades van Granada die langs de rivier loopt. De wijk Sacromonte is een oude gitano (zigeuner) buurt. Ook staat de wijk bekend om zijn flamencomuziek.
De belangrijkste winkelbuurt van Granada ligt in het oude centrum van de stad. Hier vind je de grote winkelketens, met daartussen vele kleine boetiekjes. De bekende winkelstraten zijn Mesones, San Antón, Recogidas, Zacatín en Reyes Catolicos. De winkelbuurt Alcaicería doet denken aan een Arabische markt met de mooiste souvenirs, zoals keramiek, kantwerk en lederwaren. Een andere leuke markt op zondag is de Mercadillo Marcha Verde, waar je allerlei tweedehands spullen, Andalusische kunstwerken, keramiek, groenten en fruit kunt kopen. Ook heeft Granada moderne winkelcentra, de belangrijkste is Neptune Shopping Centre, waar meer dan 100 winkels te vinden zijn. Je vindt er trendy kledingzaken, juwelenwinkels, schoenenzaken, restaurants, bioscopen en zelfs discotheken.

Granada heeft ook een aantal interessante musea. Een van de bekendste is het Museo de Bellas artes. De museumcollectie bestaat uit tal van schilderijen en beeldhouwwerken met christelijke onderwerpen. De meeste dateren uit de 16de en 17de eeuw en zijn afkomstig van grote lokale artiesten als Diego de Siloe en Alonso Cano. Ook het museum van het Alhambra is het bezoeken waard. Hier kun je uiterst waardevolle Spaans-Mohammedaanse kunstwerken uit de 9de tot 14de eeuw bewonderen.

Tip:

Granada
 • Museo Alhambra
  Hier kun je uiterst waardevolle Spaans-Mohammedaanse kunstwerken uit de 9de tot 14de eeuw bewonderen: aardewerk, houten en metalen voorwerpen, pleisterwerk en een afdeling oosterse Mohammedaanse kunst.
 • Museo Arqueológico Provincial
  Het archeologisch museum zit in het Casa Castril. De collectie bevat keramiek uit de Romeinse en Moorse periode.
 • Museo Casa Manuel de Falla 
  Manuel de Falla was een beroemde componist heeft een aantal jaar in dit huis gewoond, waar nu een expositie is ingericht.
 • Museo Federico Garcia Lorca 
  Het huis van de dichter in Granada, gelegen aan de Huerta de San Vicente, in het Garcia Lorca park.
 • Technologiepark
  Interactief museum waar een actieve participatie van de bezoeker verwacht wordt terwijl hij geniet van een opwindende tocht door de Wetenschap en het Heelal.
Albayzín
 • Het Alhambra
  Het mooiste gebouw van Granada bestaat uit een fort, de Koninklijke paleizen en het zomerpaleis met zijn betoverende tuinen. In die tuinen vind je het Generalife. Binnen vind je een overdaad aan prachtige kunstschatten. Hoogtepunten van het Alhambra zijn het Mexuar, het oudste gedeelte, de patio met de indrukwekkende marmeren leeuwenfontein en het Renaissancepaleis van Karel V.
 • el Bañuelo
  Openbaar badhuis uit de 11de eeuw toen de Ziriden over Granada regeerden.
 • Calle Caldería
  Hier vind je gezellige smalle straatjes met tal van theehuisjes en kleine winkeltjes.
 • Casa del Castril
  Herenhuis uit de 16de eeuw wat vooral opvalt door de prachtige ornamentele façade. Het is ook een archeologisch museum waar je voorwerpen kan bezichtigen van de prehistorie tot de renaissance.
 • Capilla Real
  Deze Koninklijke kapel is een indrukwekkend gebouw uit de vroege 16de eeuw in laatgotische architectuur. Oorspronkelijk was het bedoeld als grafkapel voor de graven van de katholieke koningspaar Ferdinand en Isabel. Daarnaast ligt het graf van Johanna de Waanzinnige en Philips de Schone. Ook is er een klein museum met kunstcollecties, met onder anderen Vlaamse schilderijen van koningin Isabel.
 • Catedral de Santa María de la Encarnación
  Deze grote kathedraal is de hoofdkathedraal van Granada uit 1521 in Renaissancearchitectuur. Naast de kathedraal ligt de Capilla Real en de Palacio de la Madraza.
 • Corral del Carbón
  Een voormalig Arabisch gastenverblijf, gebouwd in 1336. Het is een van de oudste Moorse gebouwen in Granada en de enige islamitische herberg.
 • Generalife
  Deze weelderige tuinen in islamitische stijl uit de 13de eeuw werden in opdracht van sultan Nasrid aangelegd. Vanaf de tuinen is er een mooi zicht op de wijk Albayzín.
 • Iglesia de Santa Ana
  Kerk in mudejarstijl uit halfweg de 16de eeuw. Opvallend zijn het fraaie portaal en de minarettoren waarin later een klokkentoren werd geplaatst. Binnenin dit pittoreske kerkje wordt een belangrijke kunstverzameling bewaard.
 • El Mirador de San Nicolás
  Dit uitzichtpunt geeft je een prachtig zicht op het Alhambra en de stad. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht het mooist.
 • Paseo de los Tristes
  Een van de mooiste promenades van Granada. Langs de rivier is er een prachtig uitzicht op de stad, vooral ’s avonds wanneer de verlichting voor een sprookjesachtige sfeer zorgt. Ook zijn er heel wat bars en terrasjes aanwezig.
 • Puertas de las Murallas
  Deze vier poorten werden in de 11de eeuw aangebouwd aan het fort van Albayzín om zo de hele wijk te omsluiten.
 • Real Chancillería
  Deze Koninklijke Kanselarij is een imposant gebouw in renaissance stijl gebouwd door Philips II in 1530.
Sacramonte
 • Museo de bellas artes
  De museumcollectie bestaat uit tal van schilderijen en beeldhouwwerken met christelijke onderwerpen. De meeste dateren uit de 16de en 17de eeuw en zijn afkomstig van grote lokale artiesten als Diego de Siloe en Alonso Cano.
 • Monasterio de la Cartuja
  Dit klooster bevindt zich op een van de noordelijke heuvels van Granada en heeft een mooi barokinterieur.
 • Palacio de Dar-al-Horra
  Paleis uit de late 15de eeuw en was de residentie van Aixa, de moeder van Boabdil, de laatste Moorse sultan in Granada.